Nationaal Recycling congres Online en live in Den Haag

Tweede editie Nationaal Recycling Congres 

Op 17 maart 2022 vond de tweede editie van het Nationaal Recycling Congres plaats. De volledige organisatie was in handen van ons Lejeune team.

In tegenstelling tot de eerste editie, die geheel online werd georganiseerd, kon het tweede Nationaal Recycling Congres op locatie worden georganiseerd. 150 bezoekers ontmoetten elkaar in de Fokker Terminal in Den Haag. Nog eens eenzelfde aantal heeft online mee gekeken via de live stream. Tussen de bezoekers zaten leden van de organiserende verenigingen, beleidsmakers, handhavers en (toe)leveranciers aan de branche. 

Nationaal Recycling Forum

Voor de bezoekers was er een interessant en gevarieerd programma. Dagvoorzitter Helga van Leur ging na de opening in gesprek met de voorzitters van de organiserende verenigingen van het Nationaal Recylcling Forum. Zij waren in dit panel gesprek helder in wat ze van de overheid verlangen. Het belangrijkste punt: haal recyclingstromen uit het afvalbegrip en behandel deze als grondstoffen. Dat moet juridisch worden geborgd.

Circulaire-economie

Er wordt veel gerecycled, maar we zijn er dus nog lang niet. Wat is er nodig om verder richting een circulaire-economie te komen in de textiel, papier, metaal en plastic branche? De voorzitters van deze brancheorganisaties, tevens initiatiefnemers van het Nationaal Recycling forum en het congres: Mariska Boer (VHT) Nijssen (FNOI), Willeke Ketting (MRF) en Ben Kras (NRK Recycling), vertellen het nog een keer in deze korte video.

Nationaal Recycling Congres 2022 - video

Ministerie van I&W

Na het panel gesprek was de beurt aan het ministerie van IenW. In verband met een corona besmetting van beoogd spreker Hagar Ligtvoet moest er op het laatste moment worden geïmproviseerd. Gelukkig was er een collega van Hagar bereid gevonden te komen presenteren: Peter Henkens. In zijn presentatie ging Peter Henkens in op de ambities van Nederland om 100% circulair te worden in 2050, en in 2030 al de helft minder primaire grondstoffen te gebruiken. Daarbij gaf hij aan dat het ministerie gebruik gaat maken van alle praktijkkennis en ervaring die er is in de sector. 

Koplopersessies

In een negental koplopersessies werden vervolgens innovatieve ontwikkelingen uit de branche gepresenteerd. De sessies werden gepresenteerd door: EMR Metal Recycling; Food2Food 2.0; Heemskerk Camera Visie; Morssinkhof; Multinet; PreZero; Renewi; Textiles2Textiles; Veolia. 

Journalist en Econoom Mathijs Bouman

De afsluiting van het inhoudelijke programma was aan journalist en econoom Mathijs Bouman. In zijn verhaal benoemde hij de bijdrage van de circulaire economie aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Als we gaan voor optimale recycling en hergebruik draagt circulaire economie per definitie bij aan het klimaatbeleid. 

 

Na de afsluiting konden de bezoekers weer ouderwets met elkaar napraten en netwerken tijdens de borrel. Wij kijken terug op een succesvol verlopen congres en bedankt alle bezoekers, sprekers en sponsoren voor het mede mogelijk maken van deze dag.