Project belangenbehartiging voor VHT

Brandbrief: door vervuild textiel, textielrecycling in gevaar

   
Het interview op 15 juli 2019 in Trouw was het begin van een mooi voorbeeld van belangenbehartiging vanuit de VHT (Vereniging Hergebruik Textiel). In het interview, waarin verschillende experts aan het woord kwamen, trok de textielbranche aan de bel. De problematiek rondom de vervuiling in de textielbakken en de kwaliteitsafname hierdoor van ingezameld textiel is een groot probleem geworden.

Problematiek en belangenbehartiging

Steeds vaker is restafval te vinden in de textielbak. Volgens onderzoek is 12,5% tot 15 % van de inhoud van een textielcontainer restafval, denk hierbij aan etensresten of luiers waardoor het textiel zo bevuilt dat recycling niet meer mogelijk is. Vaak is dit een gevolg van overvolle containers of het moeten betalen voor het aanbieden van restafval. Maar ook het openen van een buurtafvalcontainer met een persoonlijke pas, heeft tot gevolg dat de vuilniszak met restafval gedumpt wordt in de textielcontainer. In een brandbrief gericht aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu, D66) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), vraagt de branche aandacht voor de problematiek en komt met verbetervoorstellen voor de regelgeving van gemeenten.

Landelijke exposure één boodschap

Het artikel in de Volkskrant is opgepakt door de landelijke pers en heeft de textielbranche veel exposure opgeleverd. Veel online platforms maar ook andere kranten, radio en TV hebben de hele dag door veel aandacht besteed aan de problematiek.  Gecoördineerd door Roderick Ferrari, secretaris van de VHT en adviseur verenigingsmanagement bij Lejeune, heeft de branche organisatie snel en collectief gehandeld.

Mariska Zandvliet-Boer heeft als bestuurslid van de VHT, met veel verve de pers voor de camera te woord gestaan.. Onze eigen adviseur verenigingsmanagement Roderick Ferrari heeft tot laat in de avond nog een 20-tal interviews gegeven. Roderick geeft aan dat het in alle communicatievormen gelukt is om collectief te spreken en niet als individueel bedrijf. Met als resultaat In het NOS Journaal, RTL nieuws en Hart van Nederland kwam het onderwerp primetime en als eerste item voorbij. Hierdoor is voor zowel overheid als voor de burger de boodschap heel duidelijk overgekomen. Dat is wat wij willen bewerkstelligen als collectief.

 

Berichtgeving in de Media

# Medium
1 Vereniging Afval bedrijven
2 NVRD
3 AfvalOnline
4 Radio 1
5 Radio 2
6 BNR
7 AD
8 Volkskrant
9 Trouw
10 Trouw Online
11 ANP
12 Telegraaf
13 NOS TV 18.00 en 20.00
14 NOS radio
15 NOS online
16 RTL TV 18.00 en 19.30
17 RTL online
18 Hart van Nederland
19 Persberichten met landelijk groot bereik
20 Reshare

 

De Vereniging Herwinning Textiel (VHT) is de brancheorganisatie voor de textielherwinningsindustrie, de branche die zich bezighoudt met het inzamelen, sorteren, verwerken en verhandelen van herbruikbaar textiel.

Rol van Lejeune Association management

Het VHT team met Roderick Ferrari, adviseur verenigingsmanagement en onder meer Secretaris van de brancheorganisatie VHT heeft een adviserende, initiërende en faciliterende rol voor VHT en haar leden. Het ontwikkelen van strategische projecten, marketingactiviteiten en belangenbehartiging in zowel een adviserende als uitvoerende rol, zijn kerncompetenties van Lejeune.

De brandbrief kunt u hier lezen.

Contact
Ook gebruik maken van de kennis en ervaring van onze adviseurs verenigingsmanagement? Klik hier voor ons team en neem gerust contact op met een van onze collega's.