16 april 2020

Lejeune ondersteunt De Virtuele Vereniging

Sinds het ingaan van de (intelligente) lockdowns in verschillende Europese landen in maart wilden veel verenigingen hun vergaderingen en bijeenkomsten uitstellen dan wel afgelasten. En dat juist op een moment dat verenigingen van cruciaal belang zijn bij het collectief adresseren van de uitdagingen die de Covid-19 crisis met zich meebrengt. Verenigingen hebben daarom de weg gevonden naar het online vergaderen.

Al veel ervaring opgedaan

Met onze internationale opdrachtgevers is de afgelopen jaren binnen Lejeune al veel ervaring opgedaan met het telefonisch, online vergaderen en videoconferncing. In reactie op de uitbraak van de crisis hebben wij onze online vergadercapaciteit uitgebreid, onder andere met een collectieve licentie voor Zoom. In onze ervaring biedt Zoom (opgericht door de zelfde persoon die ooit aan de wieg stond van Cisco’s Webex) in vergelijking met andere systemen superieure functionaliteiten en bandbreedte. Daar waar systemen als Microsoft Teams en Google Hangouts deel uitmaken van geïntegreerde kantoorsoftware, is Zoom bij uitstek gericht op video conferencing.

Geconstateerde risico's

tips virtual zoom meetingHelaas heeft de exponentiële toename van het gebruik van video vergaderen voor privé- en voortgezet onderwijsdoeleinden ook enkele risico’s aan het licht gebracht. Vooral als gevolg van onervarenheid in het gebruik. Nieuwkomers die vergaderlinks doorstuurden, hun de toegang tot en rechten van online sessies niet goed afschermden, deelnemers die screenshots met vergadercodes in beeld deelden, dan wel de volledige inhoud. Ook was er misbruik door verveelde ‘thuisscholieren’ die hun scherm tijdens lessen deelden met ontoelaatbaar beeldmateriaal. Als marktleider ben je dan extra kwetsbaar. Dit heeft ertoe geleid dat er ook door IT afdelingen en enkele professionele zakelijke gebruikers vragen zijn gesteld over privacy en databeveiliging. Wij zijn verheugd met de snelle en adequate reactie van Zoom en met de beveiligingsupdates die alleen al de afgelopen week zijn doorgevoerd. De medewerkers van Lejeune zijn deze week via een Zoom meeting gebriefd over de laatste updates en tips en trucs om misbruik te voorkomen. Zie ook deze video.