Drie vragen aan Gerard Nijssen, voorzitter Brancheorganisatie FNOI

Geplaatst op:

Drie vragen aan Gerard Nijssen, voorzitter Brancheorganisatie FNOI

FNOI, Federatie Nederlands Oudpapier Industrie, is dé brancheorganisatie die de belangen behartigt van de bedrijven die zich bezighouden met de inzameling en recycling van oudpapier. Gerard Nijssen, in het dagelijks leven directeur van het familiebedrijf Nijssen Recycling B.V. is inmiddels een bekende verschijning in de branche. Door zijn rol als voorzitter in de afgelopen jaren, maar ook doordat hij één van de initiatiefnemers is van het Nationaal Recycling Forum en het Nationaal Recycling Congres. Wij stellen hem drie vragen over zijn motivatie om voorzitter te worden, welke erfenis hij wil nalaten en hoe hij het bestuur en de commissies motiveert om de doelen te behalen. Maar ook welke rol het team van Lejeune Association Management hierin speelt. 

Gerard Nijsen voorzitter FNOI

1)   Waarom bent u voorzitter geworden van FNOI?

Het is al even geleden dat ik voorzitter ben geworden. Om precies te zijn is dat zes jaar geleden. In 2015 heb ik de voormalige voorzitter Jacob Cats opgevolgd. In zijn bestuur was ik al vicevoorzitter. Het was daardoor een natuurlijk moment toen ze mij vroegen om voorzitter te worden.
Ik ben al sinds 2001 actief in het bestuur en de commissies van FNOI. Wij hebben een familiebedrijf en ik wilde meewerken aan draagvlak en het creëren van een gelijkwaardige positie  voor alle groepen in de branche: waste-managementbedrijven, geïntegreerde bedrijven en familiebedrijven.  Wij moeten er voor zorgen dat ongeacht de marktontwikkelingen, zoals consolidatie en regelgeving, er een markt is en blijft voor alle leden.
Mijn brede scoop en de focus op het creëren van draagvlak binnen de vereniging, is denk ik ook de reden waarom ze mij in 2015 gevraagd hebben voorzitter te worden. Op 9 november 2021 ben ik tijdens onze ALV herkozen als voorzitter. Ik ben blij dat ik dit mag voortzetten. 

2)   Wat wilt u nalaten aan het einde van uw voorzitterschap?

Naast een stevige positie in Brussel, die we hebben door EuRIC is het van belang dat we ook in Den Haag recycling en circulariteit goed op de kaart zetten. We hebben het Nationaal Recycling Forum gelanceerd op 18 maart 2020. Hier zijn de verschillende recyclingstromen in Nederland bij aangesloten. Vanuit dit forum hebben we het Nationaal Recycling Congres georganiseerd dat door corona niet live op 18 maart 2020 plaatsvond maar online op 25 november 2020. Het was goed om te zien dat we een stevige line-up hadden met o.a. toenmalig minister Stientje van Veldhoven. Met dit samenwerkingsverband tussen onze branches laten we de overheid zien dat er draagvlak en kennis is bij onze leden om een werkelijk circulaire samenleving te bereiken en een belangrijke bijdrage aan het behalen van de klimaatdoelstellingen te leveren. Een goed gepositioneerde organisatie wil ik nalaten.

3)   Hoe motiveert u de bestuursleden en commissieleden om dit te bereiken en welke rol speelt Lejeune hierin?

Voor het hebben en creëren van draagvlak is de rol van de verschillende commissies heel belangrijk. In de commissies gebeurt namelijk het echte werk. Door te werken met mensen met de juiste kwaliteiten, zowel vanuit de vereniging als van Lejeune kunnen wij als FNOI veel bereiken.

De mensen in de commissies zijn werkzaam in de branche. Zij zijn de experts. Met hun specifieke knowhow bepalen zij het beleid, niet de voorzitter. De CA+ commissie voor vertrouwelijk vernietigen van archief, datadragers en producten is een goed voorbeeld van hoe een commissie kan opereren. Voor een Certificaat is het niet alleen van belang dat het technisch volgens bepaalde normeringen goed geregeld is, maar ook dat het CA+ certificaat goed in de markt gezet wordt en we hiermee de markt versterken en vergroten. Dit vraagt om andere expertise dan deelnemers in een technische commissie. De mensen van Lejeune, het team waarmee we samenwerken, zijn hierin heel belangrijk. We zijn heel blij dat Lennert Vermaat dit jaar is aangesloten bij dit team. Hij heeft een sterke focus op de commissies en de doorontwikkeling hiervan. Hans Koning is voor ons onmisbaar in het vertegenwoordigen van de belangen in de keten.

Door: Ria Luitjes

Meer informatie over FNOI is te vinden op de website.

Terug naar het overzicht

ISO 9001

Lejeune is ISO 9001:2015 gecertificeerd door EIK certificering, certificeerder voor kennisintensieve dienstverlening.

ISO 9001

Lejeune is aangesloten bij: