Interview FINAT- Chris Ellison draagt het FINAT-voorzitterschap over aan Philippe Voet

Geplaatst op:

Interview FINAT- Chris Ellison draagt het FINAT-voorzitterschap over aan Philippe Voet

Meer dan 50 jaar begon Mans Lejeune, oprichter van Lejeune Association Management, te werken voor en met FINAT. Nadat Lejeune sr. in 2002 met pensioen ging, nam zijn zoon Jules Lejeune de functie van algemeen directeur over. Al vier jaar eerder nam Jules ook al het FINAT account over. Er is dus een lange geschiedenis en een lang partnerschap tussen FINAT en Lejeune.

Lejeune is de constante factor binnen de brancheorganisatie FINAT, aangezien het voorzitterschap om de twee of vier jaar verandert. Ook tijdens de coronapandemie werd deze traditie voortgezet. Chris Ellison, CEO bij OMP (Labels & Packaging) Group UK, die de rol van voorzitter vanaf 2017 vervulde, trad terug en droeg afgelopen juni het stokje over aan Philippe Voet, CEO bij Etivoet Belgium. Een perfect moment voor een gezamenlijk online interview. Een interview dat niet alleen FINAT-gerelateerd is, maar ook gaat over hun familie, familiebedrijf, carrière en passie voor de industrie. Uiteraard komt de impact van de pandemie aan bod en de rol van Lejeune voor de FINAT organisatie.

interview 2 presidents FINAT Lejeune

Familie & bedrijven

Waar wonen jullie en kunnen jullie iets vertellen over familie en het bedrijf of eigenlijk familiebedrijf?

Chris: “Ik woon in het Verenigd Koninkrijk in North Yorkshire, het is een geweldige streek om te wonen. Ik ben in 1986, toen ik 21 was, in de grafische industrie gaan werken. Je zou kunnen zeggen dat het per ongeluk was, want ik kreeg de kans om me in te kopen in een kleine drukkerij; hieruit hebben we de OPM (Labels & Packaging) Group gecreëerd. Ik vond de industrie uitdagend en interessant, want 36 jaar geleden was het een industrie in ontwikkeling en dat biedt kansen. De technologie ontwikkelde heel snel. Kijk maar naar de machines die we toen gebruikten en het werk dat we produceerden, vergeleken met nu. De veranderingen zijn enorm geweest in 30 jaar. Maar de mogelijkheden zijn er nog steeds. De sector is altijd in ontwikkeling, met uitdagingen en kansen. Als de vonk overslaat en je de passie hebt voor het vak, is het een geweldige sector om in te werken. Voor mij is het een fantastische reis geweest.
OPM Group is een familiebedrijf sinds mijn vrouw Susan in 2005 mede-eigenaar is geworden. Zij leidt de commerciële kant van het bedrijf. Onze dochter en zoon zijn ook werkzaam in het familiebedrijf, beiden op hun eigen vakgebied. Onze dochter zal het stokje van Susan overnemen en mijn zoon zit momenteel aan de verkoopkant. We zijn waarschijnlijk een van de grootste familiebedrijven in het Verenigd Koninkrijk in onze sector. En dat is geweldig, niet iedereen kan zeggen dat ze elke dag uit bed stappen en met hun beste vrienden werken.”

Phillippe: “Ik woon in België, Sint Pieters Leeuw, net ten westen van Brussel. Het is een prachtige streek om te wandelen en om hard te lopen, een van mijn favoriete dingen om te doen. De streek is beroemd om het lokale fruit en de Lambik of Geuze, een specifiek soort bier dat alleen in deze streek gebrouwen wordt. Jammer dat bier niet mijn favoriete drank is......... Ik ben getrouwd en mijn vrouw en ik hebben 3 kinderen (18-15-13) en we hebben een hond. Mijn vrouw werkt niet in het familiebedrijf. Ze runt haar eigen bedrijf en mijn kinderen zijn nog te jong om te werken. Samen met mijn broer zijn wij de derde generatie die het familiebedrijf Etivoet runt. Ik ben ongeveer tien jaar geleden in het bedrijf gaan werken. Ik heb een andere achtergrond dan de meeste mensen in de branche. Ik ben apotheker en heb tien jaar in de farmaceutische industrie gewerkt. Mijn ervaring in de farmacie is gebaseerd op ‘hard skills’, zoals management, operationeel management en technisch management. Toen ik in de grafische industrie ging werken, kon ik meer ‘soft skills’ toevoegen, zoals innovatie en het creatieve deel van de grafische industrie. Ik zeg niet dat ik het miste, maar het is aanvullend. Noem het persoonlijke ontwikkeling, ik ben een leergierig mens en houd er dus van mijn kennis uit te breiden.”

18 maanden covid-19

Hoe hebben jullie de pandemie ervaren? 

Chris: “Deze pandemie zagen we als een golf aankomen vanuit China. Toen Covid-19 Europa in zijn greep kreeg, zijn we erin geslaagd om als industrie eensgezind te blijven. Onze industrie is, zo bleek tijdens de pandemie, een onderdeel van de kritischeinfrastructuur. Hoewel we allemaal concurrenten zijn, hebben we elkaar geholpen wanneer we problemen hadden met leveringen. FINAT hielp met de het delen van updates en ‘best practices’. We leerden al doende, aangezien er geen vooraf uitgestippelde route was. We leerden allemaal nieuwe vaardigheden vooral online. Ook leerde de pandemie ons de waarde van relaties en het live ontmoeten, dat we nu moeten missen. “

Philippe: "Covid-19 is een paradox, het scheidde ons fysiek maar zoals Chris zei kunnen we dingen samen doen. We zagen dat we elkaar kunnen helpen binnen het bedrijf maar ook daarbuiten. Er was een flexibiliteit die er eerder niet was. Dat is echt positief. Op verenigingsgebied zagen we dezelfde trend. Sommige projecten vertraagden, andere projecten profiteerden van de pandemie. Sommige vergaderingen verliepen sneller dan ooit tevoren, omdat het in Zoom-vergaderingen gemakkelijker was iedereen bij elkaar te krijgen. Deze positieve kant van deze moeilijke periode moeten we vasthouden voor de toekomst.”

Het meest trots op

Chris, op welke prestatie tijdens je voorzitterschap ben je het meest trots?

“Er is niet één prestatie waar ik persoonlijk de eer voor moet krijgen. Ik ben een groot voorstander van het team. Iedereen heeft zich de afgelopen anderhalf jaar enorm ingespannen om de boel bij elkaar te houden. We zijn van Brexit overgegaan naar de pandemie. We zijn erin geslaagd om succesvol verenigd te blijven, we zijn erin geslaagd om de groep bij elkaar te houden. Allemaal bereid om elkaar te helpen voor het collectief. Het heeft ons allemaal dichter bij elkaar gebracht, ook al waren we niet fysiek bij elkaar.”

“Dat dit mogelijk was is te danken aan de uitstekende basis die FINAT de afgelopen 60 jaar heeft opgebouwd. Er is een echte passie binnen onze vereniging. Er is een lange geschiedenis en het is niet één persoon die dat van de ene op de andere dag gaat veranderen. We moeten bouwen, verfijnen en evolueren. Blijven ontwikkelen en de vereniging relevant houden, dat is de sleutel. Maar het belangrijkste is dat we een groep mensen zijn die in dezelfde positie zitten, die verenigd moeten blijven.”

FINAT doelstellingen komende jaren

 Philippe: wat zijn je doelstellingen voor de komende jaren?

“Zoals duidelijk werd tijdens ons online European Label Forum (ELF) in juni, vinden er fundamentele veranderingen plaats in de sector. Ik wil me richten op vier pijlers.

- Vriendschappen en netwerken zijn uitgesteld door corona. We moeten opnieuw contact leggen en de gemeenschap versterken.

- We bieden benchmarking en markttrends aan, maar we moeten de data en data-analyse voor onze leden uitbreiden voor nieuwe bedrijfsstrategieën.

- We moeten deel uitmaken van, en betrokken zijn bij een aantal gemeenschappelijke doelen en projecten, zoals UV-FoodSafe of CELAB-Europe. Deze zijn echt belangrijk voor onze industrie, FINAT moet de verbindende factor zijn in de sector.

- ‘Last but not least’ moeten we een gemeenschappelijke stem hebben richting de beleidsmakers in Europa. Europa voert een heleboel nieuwe regels in op onze markt. We zullen moeten zoeken naar de beste strategie hoe we deze regelgeving in ons voordeel kunnen omvormen.”

FINAT & Lejeune verenigingsmanagement

Wat betekent de rol van Lejeune voor FINAT?

Chris: “Enorm, absoluut een grote rol. Lejeune heeft de manier van managen van FINAT veranderd. In de loop van de tijd is Bert erbij gekomen en heeft hij veranderingen aangebracht in de communicatie. Ik ben geen expert in Zoom. Maar ik kan zien dat er binnen Lejeune een enorme inspanning is geweest om ons via dit platform verbonden te houden. En ja, af en toe kan er iets misgaan, het blijft technologie. We hadden de hele tijd Zoom-vergaderingen; technische seminars, prijsuitreikingen. Dit jaar hadden we zelfs ons European Label Forum (ELF) online, verschillende webinars en een leerplatform. Lejeune heeft fantastisch werk geleverd door dat allemaal samen te brengen en te beheren. De industrie en FINAT zijn Lejeune veel verschuldigd dat ze dit mogelijk maken. Jules: Jij en je team maken het werk aangenaam en gemakkelijk.” 

Philippe: “Ik kan alleen maar zeggen dat ik het absoluut eens ben met Chris en ik kijk uit naar de samenwerking met Lejeune tijdens mijn voorzitterschap de komende jaren.” 

Tekst: Ria Luitjes
Foto's: FINAT, en of Chris Ellison / Philippe Voet

Terug naar het overzicht

ISO 9001

Lejeune is ISO 9001:2015 gecertificeerd door EIK certificering, certificeerder voor kennisintensieve dienstverlening.

ISO 9001

Lejeune is aangesloten bij: