Kerstblog Jules Lejeune: oud versus nieuw

Nog even en we heffen het glas op een geslaagd uiteinde en een nieuw jaar vol kansen en uitdagingen. We genieten van behaalde successen en momenten van vreugde, en likken de wonden van onze teleurstellingen en verdriet. De afsluiting van het oude is meteen het begin van het nieuwe. Na het aftellen begint het optellen.

Dit jaar valt de jaarwisseling ook nog eens samen met de overgang naar een nieuw decennium. De ‘Twin-ties’, 20-20, staan voor de deur.

Boomers

Ik moest hieraan denken toen ik gisteren vernam dat ‘Boomer’ is verkozen tot ‘Woord van het Jaar 2019’ in Nederland. Meer dan 40% van de online stemmers verkoos dit woord boven ‘Klimaatspijbelaar’ en ‘Klimaatdrammer’. De naamgever van de competitie, Van Dale, omschrijft ‘Boomer’ als ‘een (meestal ouder) persoon met ouderwetse denkbeelden of conservatieve opvattingen’.

Een ‘nieuw’ woord dus dat terugslaat op ‘oud’.

Het nieuwsbericht op NOS.nl dat aan de verkiezing werd gewijd vermeldt dat “'Boomer', afgeleid van het woord babyboomer, wordt gebruikt als synoniem voor fossiel. In online discussies worden denkbeelden die door jongeren als ouderwets worden beschouwd afgeserveerd met de kreet 'OK, Boomer'.

Als late vijftiger, geboren tussen 1946 en 1964 en dus nog net vallend binnen de definitie, ben ik geneigd om ‘Boomer’ te omarmen als een Geuzennaam al vind ik de alweer afgedankte generatieduiding ‘fossiel’ wat ver terug in de tijd gaan. ‘Fossiel’ is juist meer iets voor de nummers 2 en 3 op de ranglijst van dit jaar, die beide op hun manier hun terechte zorgen over klimaatverandering aan de orde stellen.

Dragende kracht van verenigingen

Boomers zijn de dragende kracht van verenigingen. Verenigingen op hun beurt het bindmiddel van de samenleving. Anders dan hun navolgers, gedijen Boomers niet op de woest beukende golven van sociale media, maar zijn zij gewend het waterpeil in de gemeenschap te reguleren als een gemaal, door het verbinden van hoge en lage waterstanden. Niet de oevers van tegenstellingen, maar het rondpompen van uitersten tot een samenhangend geheel is wat hen drijft.

In deze tijd van de heropleving van het activisme is het van belang om ‘de overkant’ niet te blijven overschreeuwen, maar elkaar te ontmoeten in het midden, al is dat soms met natte voeten of een nat pak.

SAMEN

Ook Boomers waren ooit in de vorige eeuw niet vreemd van activisme. De term Boomer suggereert dat generaties van elkaar aan het vervreemden zijn, en dat hun navolgers, de generaties X, Y en Z er alleen voor staan. Ik weet niet wie er na die generaties op zullen duiken, want het alfabet is dan op. Maar het is nu meer dan ooit de tijd om generatie-overstijgende uitdagingen SAMEN op te pakken. Misschien het woord van 2020?

Het worden roerende twintiger jaren, het laatste decennium waarin de Boomers actief aan de samenleving deelnemen, maar hun nalatenschap zal met het klimmen der jaren in waarde toenemen.

Boomers 4Ever!

Namens de medewerkers en directie van Lejeune Association Management wens ik u fijne kerstdagen en een geslaagd 2020!

Jules Lejeune

Algemeen directeur