'Doe maar apart' - Campagne vóór recycling en tegen batterijbranden

Geplaatst op:

'Doe maar apart' - Campagne vóór recycling en tegen batterijbranden

'Doe maar apart': elektrische apparaten, batterijen en accu’s niet weggooien bij het restafval, maar apart inleveren.

'Doe maar apart' is een campagne vóór recycling en tegen batterijbranden. Het doel is om consumenten en bedrijven aan te moedigen om elektrische apparaten, batterijen en accu's apart in te leveren bij inleverpunten en milieustraten. Samen met Stichting OPEN, BRBS Recycling, NVRD, Stichting Stibat Services, TLN, Vereniging Afvalbedrijven en onze klant NRF (Nationaal Recycle Forum) willen zij voorkomen dat deze waardevolle items in het restafval belanden.

Doe maar apart campagne

De week van de veiligheid

De campagne ‘Doe maar apart’ start in de Week van de Veiligheid van 5 tot en met 9 juni. De aftrap was op maandagochtend 5 juni, ‘Wereld Milieu Dag’ bij HKS Scrap Metals, Kwadrantweg 2-12 in Amsterdam.

Bewustwording verhogen

"De consument gebruikt steeds meer apparaten met batterijen en het is essentieel dat het bewustzijn groeit om deze apparaten apart in te leveren na gebruik. De campagne 'Doe maar apart' zal hieraan aanzienlijk bijdragen, en een sterke stimulans vormen." Vertelt Lennert Vermaat adviseur verenigingsmanagement bij Lejeune en secretaris bij NRF. Hij vervolgt: "Batterijen moeten altijd apart worden ingeleverd, om grondstoffen te recyclen en om de toenemende afvalbranden te voorkomen. De campagne 'Doe maar apart' zorgt ervoor dat mensen zich hiervan bewust worden."

Gescheiden inleveren

De campagne 'Doe maar apart' maakt gebruik van radio en sociale media om de nadruk te leggen op het gescheiden inleveren van elektrische apparaten, losse batterijen en accu's. ‘Met gemiddeld 5 kilo afgedankte apparaten per huishouden en de mogelijkheid om een mobiele telefoon voor 93% te recyclen, is inleveren in plaats van weggooien de juiste keuze. Dit is niet alleen veilig, maar levert ook waardevolle metalen op voor een circulaire economie.

Inleverpunten

De campagne wijst consumenten en bedrijven op de beschikbare inleverpunten in winkels en milieustraten. Bedrijven ontvangen voorafgaand aan de campagne een Stibat Batterij Bewaarbox Zakelijk. Op de campagnewebsite www.doemaarapart.nl is een communicatieset beschikbaar, inclusief logo, poster, animatie en advertentie voor huis-aan-huis-bladen.

Klein elektrisch afval

Klein elektrisch afval omvat producten zoals computers, smartphones, tablets, (baard)trimmers, scheerapparaten, elektrisch gereedschap, e-smokers (vapes), elektrisch speelgoed, losse lithiumbatterijen en (fiets)accu's. Batterijbranden kunnen ontstaan tijdens het inzamelen, transporteren en verwerken van verschillende soorten afval. Volgens Steven Van Eijck, voorzitter stichting OPEN, is met name het gebruik van vapes onder jongeren zeer zorgwekkend. Deze e-smokers vormen maar liefst 84% van alle risicovolle apparaten in het restafval, maar ook accu's afkomstig van boormachines en fietsen worden aangetroffen.

(foto) ‘Doe maar apart’ roept burgers en bedrijven op om elektrische apparaten, batterijen en accu’s apart in te leveren. Steven van Eijck (l) voorzitter van Stichting OPEN, geeft het goede voorbeeld.

Terug naar het overzicht

ISO 9001

Lejeune is ISO 9001:2015 gecertificeerd door EIK certificering, certificeerder voor kennisintensieve dienstverlening.

ISO 9001

Lejeune is aangesloten bij: