'Best practices’ in collectieve verduurzaming: 3 bestuurders aan het aan het woord

Geplaatst op:

Drie bestuurders, betrokken bij collectieve initiatieven ten aanzien van verduurzaming en MVO, geven hun inzichten en leerpunten over het onderwerp verduurzaming met interviewer Bert van Loon.

Dit leverde drie mooie gesprekken met waardevolle input voor het verenigingsdebat tijdens de Branchedag 2023 op 30 maart.

Branchedag 30 maart 2023 van duurzaam denken naar DOEN

 Evert Smit, de Nederlandse voorzitter van Afera

Als eerste in de serie vandaag Evert Smit, de Nederlandse voorzitter van Afera, de Europese brancheorganisatie voor de zelfklevende tapes industrie. Afera lanceerde twee jaar geleden haar ‘Flagship Sustainbability Project’, dat tot doel heeft om de doelstellingen uit de EU Green Deal te vertalen naar de leden van de vereniging. Zij doet dat door de beschikbaarstelling van geharmoniseerde berekeningsmethoden voor het milieueffect van tapes, het vaststellen van de beste beschikbare technieken voor het beheer van afval van tapes, en het verstrekken van informatie aan de leden over de gevolgen van de EGD voor de industrie via contacten tussen Afera, de Europese Commissie en andere relevante belanghebbenden.

 

Brigitte van der Burg, voorzitter van PayChecked in Transport

‘PayChecked in Transport’ is een gezamenlijk initiatief van evofenedex (de verladers/opdrachtgevers in de transportsector) en Transport en Logistiek Nederland (TLN, de branchevereniging voor de transportsector), die in 2016 gezamenlijk dit keurmerk hebben opgezet.

Met het behalen van het keurmerk kunnen ondernemingen in het beroepsgoederenvervoer over de weg naar hun opdrachtgevers aantonen dat zij hun personeel conform de cao betalen en dat daarmee het risico op ketenaansprakelijkheid conform de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) is beperkt. Het afgelopen jaar groeide dit keurmerk van 600 naar 900 keurmerkhouders. Steeds meer wordt het keurmerk omarmd door opdrachtgevers zoals PostNL en Jumbo die het keurmerk bij aanbesteding eisen als instrument van ketenverantwoordelijkheid en MVO. Bekijk de video met Brigitte van der Burg.

 

Eric Hisken van Koninklijke Kartoflex

Koninklijke Kartoflex is de werkgeversorganisatie voor de kartonnages en flexibele verpakkingenindustrie in Nederland. Van oudsher richt Kartoflex zich vooral op arbeidsvoorwaarden (cao), HRM en arbo (de menskant), maar sinds kort heeft de vereniging ook circulariteit, voedselveiligheid en duurzaamheid (dus de product- en proceskant) omarmd als nieuwe beleidsterreinen.

Onder het motto ’30 in 2030’ wil de vereniging in 2030 een branchebrede CO2-reductie kunnen aantonen van 30%. Binnen dit nieuwe aandachtsveld is daarom het SmartTrackers project en aanvullende dienstverlening opgezet om leden te ondersteunen bij het behalen en benchmarken van doelstellingen op het gebied van CO2-reductie. Bestuurslid Eric Hisken licht zijn ervaringen toe.

 Meer informatie over het programma of aanmelden? Check de speciale #branchedag2023 pagina

 

Terug naar het overzicht

ISO 9001

Lejeune is ISO 9001:2015 gecertificeerd door EIK certificering, certificeerder voor kennisintensieve dienstverlening.

ISO 9001

Lejeune is aangesloten bij: