Erkenning en excelleren: awards in brancheorganisaties

Geplaatst op:


In de wereld van verpakkingsdesign en etikettering vormen de wedstrijden georganiseerd door brancheverenigingen als ECMA, Pro Carton (vouwkarton), EFTA-Benelux (flexo-verpakkingsdruk) en FINAT (etiketten) een hoogtepunt. Deze evenementen belonen niet alleen innovatie, maar dienen ook als een eerbetoon aan creativiteit binnen de verpakkingsindustrie. Als erkenning voor het werk. En als etalage van wat de industrie als geheel aan excellente producten en oplossingen aan haar klanten te bieden heeft. Maar wat gaat er nu eigenlijk allemaal vooraf aan het glorieuze moment waarop de winnaar het podium betreedt om de award te ontvangen? Een blik in de wereld van deze buitengewone projecten.

Het belang van product-competities

Of het nu gaat over de FINAT Label Competition de ‘EFTA-Benelux Flexo Awards', of de European Carton Excellence Award (ECEA) van ECMA en Pro Carton, deze award-sessies zijn van groot belang voor de verschillende branches, omdat ze:

  1. de kwaliteit in de verpakkingsindustrie benadrukken,
  2. innovatie en creativiteit in druktechnieken stimuleren,
  3. de unieke prestaties van inzenders in de schijnwerpers plaatsen, en
  4. een uitstekende kans bieden voor de winnaar, het winnende bedrijf en de brancheorganisatie om de media te benaderen met positief nieuws.
In maart 2023, kwam de jury voor de wedstrijd van FINAT bijeen op het kantoor van Lejeune. De prijsuitreiking vond plaats in mei in Wenen.

Verschillende categorieën

Alle wedstrijden zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zoals marketing, gebruikte technieken, gebruik van nieuw en/of gerecycled materiaal, duurzaamheid, de publiekstem en innovatie. Een deskundige jury evalueert gedurende meerdere dagen de inzendingen, soms wel meer dan tweehonderd. Het winnende ontwerp in elke categorie wordt tijdens het jaarcongres tentoongesteld, waardoor de winnaars de erkenning krijgen die ze verdienen. In het geval van FINAT zelfs tijdens de internationale etiketteer- en verpakkingsbeurs Labelexpo Europe.

Stappen van het project

De award-sessies zijn jaarlijks of tweejaarlijks terugkerende projecten die meerdere maanden in beslag nemen. Het is een doorlopende zoektocht naar excellentie en vooruitgang in de verpakkingsindustrie. Elke cyclus begint met de aankondiging en een (meermaals herhaalde) oproep aan bedrijven en medewerkers om de beste ontwerpen in te sturen. Bij Lejeune worden alle ontwerpen verzameld, geregistreerd, gerubriceerd en voorzien van een code, zodat de herkomst van de inzendingen voor de jury onbekend blijft. Vervolgens worden de inzendingen (soms gedurende meerdere dagen) op het Lejeune kantoor blootgesteld aan de beoordeling door een panel van doorgewinterde experts. Dit proces, soms vergezeld door levendige discussies en lofbetuigingen over de uitzonderlijke kwaliteit van de inzendingen, maakt het voor de jury een uitdaging om de winnaar te kiezen.

In juni 2023 kwam de jury voor de wedstrijd van ECMA/Pro Carton bijeen op het kantoor van Lejeune. De prijsuitreiking vond plaats in september in Sevilla.

Tijdspad

Het traject voor FINAT start in november. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens het FINAT-congres in mei. Voor ECMA en Pro Carton, en EFTA-Benelux vindt de bekendmaking plaats in resp. september en november, tijdens hun (twee)jaarlijkse congres of speciaal evenement.

Voordelen voor bedrijven

Deelname aan deze wedstrijden betekent voor bedrijven meer dan alleen een kans om te winnen. Het biedt een mogelijkheid om grenzen te verleggen, technologische en kwaliteitsstandaarden te verhogen en zich te profileren in de industrie. Het stimuleert de branche om uit te blinken en wordt gezien als een drijvende kracht achter technologische vooruitgang in de wereld van etikettering en verpakkingen.

Door de nieuwste druktechnieken te gebruiken of andere baanbrekende oplossingen in het verpakkingswezen te vinden worden eindproducten naar een hoger niveau getild. Excellent ontworpen en/of geproduceerd verpakkingsdrukwerk betekent niet alleen een overwinning voor de eindverbruiker die zijn producten gemakkelijker en sneller door de consument herkend en gekocht ziet worden, maar ook voor het team dat in de beginfase verantwoordelijk is geweest voor het concept, vormgeving, ontwikkeling en bedrukking en verwerking van de desbetreffende verpakking.

In oktober 2023 kwam de jury voor de wedstrijd van EFTA Benelux bijeen op het kantoor van Lejeune. De prijsuitreikingen vond plaats in november in Antwerpen.

Organisatie achter de schermen

Lejeune Association Management voert het projectmanagement uit voor al deze wedstrijden. Zij zijn het neutrale aanspreekpunt voor de deelnemers, zorgen voor een zorgvuldige registratie en codering van de inzendingen, zijn het aanspreekpunt voor de deskundige jury en de teams verantwoordelijk voor planning, promotie en evaluatie. Ook organiseert het team het jaarlijkse congres of speciale bijeenkomst waar de awards worden uitgereikt aan de winnaars.

Budget

Het organiseren van een awards project brengt kosten met zich mee. Deze projecten worden gefinancierd door de deelnemers via inschrijvingskosten en middels sponsorpakketten voor leveranciers tijdens evenementen waar de awards worden uitgereikt. Het budget dekt de operationele en organisatiekosten, prijzen voor winnaars en diverse promotieactiviteiten en entertainment.

Tot slot

Deze wedstrijden gaan dus niet alleen over het vieren van winnaars, maar vormen een cruciale drijvende kracht achter vooruitgang in de wereld van etikettering en verpakkingen. Ze dagen bedrijven uit om hun grenzen te verleggen, innovatie te omarmen en zichzelf te onderscheiden in een concurrerende industrie.

Barbara GinterCelesta Maas  en Jakovina van Haeringen

Terug naar het overzicht

ISO 9001

Lejeune is ISO 9001:2015 gecertificeerd door EIK certificering, certificeerder voor kennisintensieve dienstverlening.

ISO 9001

Lejeune is aangesloten bij: