Verandermanagement: Hoe breng je een vereniging in beweging

Geplaatst op:

Transitie naar duurzaamheid: hoe breng je de sector in beweging?

Door: Peter Tack
Gepubliceerd in: VM magazine van DNA - De Nederlandse Associatie

In dit artikel zien we hoe bedrijven via hun brancheorganisatie de uitdaging oppakken om duurzamer te worden. Een bekend gezegde luidt: alleen ga je sneller, samen kom je verder. Dat geldt misschien voor betrekkelijk eenvoudige projecten. Met complexe transitieopgaven naar duurzaamheid zou het devies wel eens kunnen zijn: samen ga je langzaam (maar zeker), alleen loop je vast (of kom je zelfs niet eens op gang). Hoe dat in de praktijk gaat, zien we bij twee heel verschillende cases. De ene (Kartoflex) is gericht op vermindering van de CO2 voetafdruk in de kartonnagesector. De andere (Paychecked) is gericht op transparantie en goed werkgeverschap in de vervoer- en transportketen.

Ondanks de verschillen zijn er uit beide verhalen lessen te trekken die algemeen gelden voor succes of falen van veranderingsinitiatieven. We leggen de cases langs de meetlat van vier cruciale voorwaarden voor échte verandering, waarbij een trechtermethode - de Sustainability Matrix - helpt bij een systematische aanpak.

Lees het gehele artikel hieronder of download de PDF onder het artikel.

PDF downloaden? Klik hier

Dit artikel in VM magazine is een vervolg op de Lejeune Branchedag met het thema ‘Van duurzaam denken naar duurzaam DOEN’ (zie ook VM 2023-2). Met dank aan Jules en Luc Lejeune voor het meedenken en aan Hans van Schaik voor het meelezen.

Terug naar het overzicht

ISO 9001

Lejeune is ISO 9001:2015 gecertificeerd door EIK certificering, certificeerder voor kennisintensieve dienstverlening.

ISO 9001

Lejeune is aangesloten bij: