Dé partner van brancheorganisaties in de Duurzame Transitie


Dé partner van brancheorganisaties in de Duurzame Transitie

Bij Lejeune begrijpen we de cruciale rol die brancheorganisaties spelen in de duurzame transitie van sectoren. Deze organisaties zijn het platform voor sector-brede inspanningen om de uitdagingen van duurzaamheid aan te gaan. Met onze specifieke kennis en expertise op het gebied van collectieve samenwerking zijn wij dé partner voor brancheorganisaties die willen bijdragen aan een duurzame toekomst.

De rol van brancheorganisaties in de duurzame transitie

De wereldwijde nadruk op een evenwicht tussen groei, welvaart, welzijn en omgeving heeft geleid tot ambitieuze internationale afspraken, zoals het Klimaatakkoord van Parijs, de EU Green Deal, en het Nationale Programma Circulaire Economie 2030 in Nederland. Deze afspraken vragen om een doorvertaling op sectorniveau door middel van collectieve actie via brancheorganisaties.

Recente ontwikkelingen in de Europese mededingingswetgeving hebben de mogelijkheden voor brancheorganisaties verruimd om als pre-competitieve platforms te fungeren waarbinnen leden samenwerken aan duurzaamheidsprojecten. Lejeune speelt een actieve rol in deze transformatie door het faciliteren van strategische samenwerking en projectontwikkeling gericht op duurzaamheid.

Van duurzaam denken naar DOEN

Onze benadering is praktisch en resultaatgericht. Onder het motto 'Van duurzaam denken naar DOEN' hebben een tool ontwikkeld die organisaties helpt bij het implementeren van de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties.

De Lejeune Duurzaamheidsmatrix

Het hart van onze aanpak is de Lejeune Duurzaamheidsmatrix. Dit instrument is ontworpen om brancheorganisaties te ondersteunen in het begrijpen en toepassen van duurzaamheid op maat van hun sector. Door de 169 subdoelen van de SDG's te distilleren naar enkele relevante subdoelen, biedt de matrix een helder en actiegericht raamwerk.

Hoe werkt het?

  1. Selectie: We hebben de 17 SDG’s met 169 subdoelen al gefilterd naar enkele relevante subdoelen voor brancheorganisaties.
  2. Screening: Een online formulier helpt bij het evalueren van deze subdoelen vanuit verschillende perspectieven binnen uw sector.
  3. Rapport: U ontvangt een op maat gemaakt rapport met relevante subdoelen en projectideeën.
  4. Projectontwikkeling: Dit rapport dient als basis voor het ontwikkelen van concrete projecten samen met onze adviseurs.

Implementatie: Wij ondersteunen bij het vinden van de juiste partners en het prioriteren van acties om deze projecten te realiseren. Word actief in duurzaamheid met Lejeune


Aan de slag met duurzaamheid binnen jouw brancheorganisatie? Neem dan contact op met sustainability@lejeune.nl. Ons team van experts staat klaar om samen met jou de mogelijkheden te verkennen voor een duurzamere toekomst binnen jouw sector.


Gerelateerd nieuws

Branchedag 2023 - 'van duurzaam denken naar doen'

SDG 17 – Partnerships for the Goals - Lejeune

CSRD webinar

ISO 9001

Lejeune is ISO 9001:2015 gecertificeerd door EIK certificering, certificeerder voor kennisintensieve dienstverlening.

ISO 9001

Lejeune is aangesloten bij: