Dé partner van brancheorganisaties in de Duurzame Transitie


Dé partner van brancheorganisaties in de Duurzame Transitie

Bij Lejeune begrijpen we de cruciale rol die brancheorganisaties spelen in de duurzame transitie van sectoren. Deze organisaties zijn het platform voor sector-brede inspanningen om de uitdagingen van duurzaamheid aan te gaan. Met onze specifieke kennis en expertise op het gebied van collectieve samenwerking zijn wij dé partner voor brancheorganisaties die willen bijdragen aan een duurzame toekomst.

De rol van brancheorganisaties in de duurzame transitie

De wereldwijde nadruk op een evenwicht tussen groei, welvaart, welzijn en omgeving heeft geleid tot ambitieuze internationale afspraken, zoals het Klimaatakkoord van Parijs, de EU Green Deal, en het Nationale Programma Circulaire Economie 2030 in Nederland. Deze afspraken vragen om een doorvertaling op sectorniveau door middel van collectieve actie via brancheorganisaties.

Recente ontwikkelingen in de Europese mededingingswetgeving hebben de mogelijkheden voor brancheorganisaties verruimd om als pre-competitieve platforms te fungeren waarbinnen leden samenwerken aan duurzaamheidsprojecten. Lejeune speelt een actieve rol in deze transformatie door het faciliteren van strategische samenwerking en projectontwikkeling gericht op duurzaamheid.

Van duurzaam denken naar DOEN

Onze benadering is praktisch en resultaatgericht. Onder het motto 'Van duurzaam denken naar DOEN' hebben een tool ontwikkeld die organisaties helpt bij het implementeren van de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties.

De Lejeune Duurzaamheidsmatrix

Het hart van onze aanpak is de Lejeune Duurzaamheidsmatrix. Dit instrument is ontworpen om brancheorganisaties te ondersteunen in het begrijpen en toepassen van duurzaamheid op maat van hun sector. Door de 169 subdoelen van de SDG's te distilleren naar enkele relevante subdoelen, biedt de matrix een helder en actiegericht raamwerk.

Hoe werkt het?

  1. Selectie: We hebben de 17 SDG’s met 169 subdoelen al gefilterd naar enkele relevante subdoelen voor brancheorganisaties.
  2. Screening: Een online formulier helpt bij het evalueren van deze subdoelen vanuit verschillende perspectieven binnen uw sector.
  3. Rapport: U ontvangt een op maat gemaakt rapport met relevante subdoelen en projectideeën.
  4. Projectontwikkeling: Dit rapport dient als basis voor het ontwikkelen van concrete projecten samen met onze adviseurs.

Implementatie: Wij ondersteunen bij het vinden van de juiste partners en het prioriteren van acties om deze projecten te realiseren. Word actief in duurzaamheid met Lejeune


Aan de slag met duurzaamheid binnen jouw brancheorganisatie? Neem dan contact op met sustainability@lejeune.nl. Ons team van experts staat klaar om samen met jou de mogelijkheden te verkennen voor een duurzamere toekomst binnen jouw sector.


Gerelateerd nieuws

Branchedag 2023 - 'van duurzaam denken naar doen'

SDG 17 – Partnerships for the Goals - Lejeune

CSRD webinar

Laatste nieuws

Verenigingsmanagement de jaren ’60: de bloeiperiode

Toenemende Europese oriëntatie In het vorige blog hadden we het over de naoorlogse wederopbouw. Na de verwoestingen en trauma’s opgelopen tijdens de Tweede Wereldoorlog was het zaak om de nationale samenlevingen dicht bij huis van de grond af aan op te bouwen en de door de bezetter stilgelegde instituten en structuren nieuw leven in te blazen. In de jaren ’60 verschoof het accent naar Europese samenwerking.

Verandermanagement: Hoe breng je een vereniging in beweging

Bedrijven werken via hun brancheorganisatie aan duurzaamheid door samenwerkingen, met voorbeelden uit de kartonnagesector (Kartoflex) en de transportsector (Paychecked). Beide cases illustreren cruciale voorwaarden voor succesvolle veranderingen met behulp van de Sustainability Matrix. Dit artikel in VM magazine is een vervolg op de Lejeune Branchedag met het thema ‘Van duurzaam denken naar duurzaam DOEN’ (zie VM 2023-2). Met dank aan Jules en Luc Lejeune voor het meedenken en aan Hans van Schaik voor het meelezen.

Verenigingsmanagement de jaren ’40-’50: de voorgeschiedenis

Welkom op het blog ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van Lejeune. In aanloop naar het jubileumcongres op donderdag 31 oktober presenteren we de komende maanden een blogreeks waarin we de zes decennia van Lejeune Association Management voorbij laten komen. Per decennium vertellen we iets over de context: de wereldgeschiedenis, economische, maatschappelijke en bestuurlijke ontwikkelingen én hoe ons bureau zich aan de hand daarvan voortdurend heeft ontwikkeld.

ISO 9001

Lejeune is ISO 9001:2015 gecertificeerd door EIK certificering, certificeerder voor kennisintensieve dienstverlening.

ISO 9001

Lejeune is aangesloten bij: