Verenigingsmanagement de jaren ’30: Vier mogelijke scenario’s voor 2030

Geplaatst op:

Verenigingsmanagement in tijden van roerige verandering

Welkom op het blog ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van Lejeune. In aanloop naar het jubileumcongres op donderdag 31 oktober presenteren we een blogreeks waarin we de zes decennia van Lejeune Association Management voorbij laten komen. Per decennium vertellen we iets over de context: de wereldgeschiedenis, economische, maatschappelijke en bestuurlijke ontwikkelingen én hoe ons bureau zich aan de hand daarvan voortdurend heeft ontwikkeld.

Vier mogelijke scenario’s voor 2030

We een kijkje in de toekomst. We gebruikten de beproefde methodologie van De Ruijter Strategie om aan de hand van de input uit de blogs, vanaf de jaren ‘40-‘50 tot en met de jaren ’20 tot dusver, de mogelijke scenario’s voor brancheorganisaties in 2030 in kaart te brengen. Daarbij hebben we getracht om de structurele veranderingen (‘transities’) waarvoor de samenleving anno 2024 staat op het gebied van energie, grondstoffen, circulariteit, landbouw, woningbouw, zorg, onderwijs, financiering en (democratische) ordening mee te laten wegen.

De toekomst van bedrijven en brancheorganisaties in 2030 is volgens deze aanpak afhankelijk van twee grote kernonzekerheden. Ten eerste is er de snelheid waarmee technologie door brancheorganisaties en hun leden is omarmd. Op dit moment is er veel aandacht voor de exponentiële ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI). Aangenomen wordt dat deze de productiviteit en slagvaardigheid van vooral zakelijke dienstverleners en non-profitorganisaties zal beïnvloeden.

Ten tweede is er de vraag in welke mate wet- en regelgeving invloed hebben op sectoren waarin brancheorganisaties opereren. Trekken overheden zich na de afgelopen crisisjaren weer terug en keren we terug naar liberalisering en zelfregulatie, of zet de wettelijke ‘tsunami’ zich onder druk van de meervoudige transities door en worden sectoren geconfronteerd met juist meer sturing van bovenaf?

Als we deze beide kernonzekerheden in een confrontatiematrix tegenover elkaar zetten, ontstaan vier mogelijke scenario’s voor 2030:

  1. Duurzame en inclusieve groei
    In dit scenario staat duurzaamheid centraal in het economische beleid. De grote transities zijn volledig geïntegreerd in de economie en samenleving. Bedrijven en brancheorganisaties spelen een actieve rol in het bevorderen van duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid. De energietransitie wordt versneld door regelgeving die bedrijven dwingt CO2-neutraal te opereren, terwijl circulair ontwerp en -productieprocessen, het minimaliseren van afval, het sluiten van kringlopen en het gebruik van gerecyclede materialen verplicht zijn. Technologische innovaties in de landbouw, woningbouw en financiële sector stimuleren duurzaamheid. Financiële markten zijn sterk gereguleerd en georiënteerd op duurzame investeringen. De besluitvorming binnen ondernemingen en organisaties gebeurt via democratische processen. Bedrijven en brancheorganisaties hebben fors geïnvesteerd in technologische infrastructuur en digitale vaardigheden zoals AI en blockchain. Brancheorganisaties helpen hun leden door tools en platforms te bieden voor CO2-management en circulaire economie. Samenwerking tussen de overheid, bedrijven en technologische spelers is essentieel om duurzaamheidsdoelen te halen.
  2. Digitaal gedreven transformatie
    De focus ligt hier op snelle technologische adoptie, zonder veel beperkingen door regelgeving. De energiemarkt maakt gebruik van geavanceerde technologieën zoals blockchain voor peer-to-peer energienetwerken, maar dit leidt tot ongelijkheid doordat niet iedereen toegang heeft tot deze technologieën. Hoewel er innovaties zijn op het gebied van circulariteit, zorg, woningbouw en financiën, ontbreken dwingende regels, wat resulteert in ongelijke toegang tot duurzame oplossingen, betaalbare zorg en huisvesting, en een competitieve markt voor kleine bedrijven. Sectoren zoals gezondheidszorg en ICT profiteren van de vrijheid om nieuwe technologieën te testen en innoveren volop met AI, telemedicine en geautomatiseerde systemen. In dit scenario vervullen AI-Ethici een cruciale rol, omdat bedrijven ethische vraagstukken moeten oplossen, terwijl ze experimenteren met grensverleggende technologieën. Bij gebrek aan ondersteunende regelgeving vanuit de overheid lopen brancheorganisaties voorop in technologische adoptie en ondersteunen zij hun leden bij de noodzakelijke transformaties.
  3. Groeiende regulering en overheidsinterventie
    Regelgeving domineert, maar technologische vooruitgang verloopt traag. Overheden stimuleren CO2-reductie, circulariteit, regeneratieve landbouw, en duurzame woningbouw via strikte maatregelen, maar door de achterblijvende technologische infrastructuur verloopt de transitie traag, en sociale ongelijkheid blijft een uitdaging. Brancheorganisaties ondersteunen hun leden met slimme oplossingen om aan complexe regelgeving te voldoen. Brancheorganisaties focussen zich op naleving en samenwerking met de overheid, en technologische innovatie heeft een lage prioriteit.
  4. Polarisatie en fragmentatie
    In dit scenario verloopt technologische vooruitgang traag en is er weinig overheidsinterventie, wat leidt tot regionale verschillen en gefragmenteerde markten. De energietransitie, landbouw, circulariteit, en woningbouw zijn ongelijk verdeeld, met rijkere regio’s die innoveren, terwijl andere gebieden achterblijven en sociale en economische ongelijkheid toeneemt. Markten versplinteren door polarisatie en onderlinge verschillen. Kleine bedrijven, zoals in de landbouw, richten zich op nichemarkten en lokaal geproduceerde goederen. Brancheorganisaties ondersteunen leden bij het inspelen op regionale en sociale verschillen. Zij bieden hulp bij samenwerking en overlevingsstrategieën en zoeken naar manieren om vertrouwen op te bouwen en relevant te blijven.

Waarschijnlijk zal de werkelijkheid van 2030 een combinatie zijn van de hier beschreven scenario’s en kunnen scenario’s zich afhankelijk van de sector gelijktijdig voordoen. Op basis van deze scenario’s (en met wat hulp van ChatGPT) proberen we ons vanuit de wetenschap van nu te verplaatsen in de realiteit van 2030. We lezen de reportage die verschijnt in het Financieel Dagblad van 23 januari 2030.

Lees verder in via het volgende blog: https://lejeune.nl/blog/navige...

Jules Lejeune

Terug naar het overzicht

ISO 9001

Lejeune is ISO 9001:2015 gecertificeerd door EIK certificering, certificeerder voor kennisintensieve dienstverlening.

ISO 9001

Lejeune is aangesloten bij: